«HBC-256» ХЕШТЕУ АЛГОРИТМІНДЕГІ S-БЛОКТАРДЫҢ ДИФФЕРЕНЦИАЛДЫ КРИПТОТАЛДАУДАҒЫ КРИТИКАЛЫҚ НҮКТЕЛЕРІН ЗЕРТТЕУ (ADVANCED TECHNOLOGIES AND COMPUTER SCIENCE, 2022)
Бұл жұмыста ҚР БҒМ КН Ақпараттық және есептеуіш технологиялар институтында жасалған хештеу алгоритмдерінің бірі «HBC-256» алгоритміне дифференциалдық криптоталдау жүргізу қарастырылған. Дифференциалды криптоанализдің негізгі қасиеттерін ескере отырып және басқа ғылыми жұмыстардың қорытындыларына сүйене отырып, ашық және сәйкес жабық мәтіндер жұптарының критикалық нүктелердегі жай-күйі зерттелген. Мақаланың қорытындысында хештеу алгоритмнің S-блоктары айырымдар кестесіндегі критикалық нүктелер арқылы коллизия тудыруға  мүмкін болатын жағдайларға төзімді деген тұжырым жасалады.
Keywords: хештеу алгоритмдері; хештеу алгоритмдеріне қойылатын талаптар; криптоталдаудың негізгі әдістері; дифференциальды криптоталдау