Development of digital literacy of students with disabilities (ADVANCED TECHNOLOGIES AND COMPUTER SCIENCE, 2021)
Бұл мақала мүмкіндігі шектеулі оқушылардың цифрлық сауаттылықты қалыптастыру екі компонент негізінде: цифрлық пайдаланушы компоненті, цифрлық түзету-интеллектуалды компонент негізінде әзірленді. «Цифрлық Қазақстан» мемлекеттік бағдарламасының маңыздылығы және оның бір бағыты ретінде адами капиталдың маңызы туралы талқыланды. Зерттеуде авторлар мүмкіндігі шектеулі оқушылардың цифрлық сауаттылығын арттыруға бағытталған информатикадан қосымша курсын құрастырды. Зерттеудің негізгі әдістеріне цифрлық сауаттылық бойынша зерделенген оқу-әдістемелік, ғылыми әдебиеттер мен интернет ресурстарындағы материалдарды теориялық тұрғыдан талдау және сандық сауаттылық компоненттері, мүмкіндігі шектеулі оқушылардың цифрлық сауаттылығын қалыптастыру мен дамытудың практикалық тәжірибесін қорыту болып табылады. Мүмкіндігі шектеулі оқушылардың цифрлық сауаттылығының мазмұны зерттелді, цифрлық сауаттылықты қалыптастыру және дамыту бойынша қосымша білім беру курсының әрбір бөлімдерінің тақырыптық мазмұны негізделді, цифрлық сауаттылықтың негізгі компоненттеріне сәйкес келетін: цифрлық қолданушының компоненті, цифрлық түзету-интеллектуалды компонент негізінде жүзеге асты.
Keywords: образование, цифровая грамотность, информатика, учащиеся с ограниченными возможностями здоровья, компоненты цифровой грамотности.